rozhovory

David Kraus: Miluji Kolín a Kolínský Big Band!

 

Hostem koncertu Kolínského Big Bandu v pátek večer bude David Kraus, umělec, který má k našemu městu blízký vztah. Proč? Nejen to se dozvíte v následujícím rozhovoru.

 

V minulém roce vás diváci mohli sledovat v TV show Tvoje tvář má známý hlas. Bylo pro vás těžké rozhodnout se, zda nabídku na tak náročnou práci přijmete? Jaká to byla zkušenost?

Bylo to velmi těžké a to dokonce tak, že jsem se z toho chtěl měsíc před začátkem soutěže vyvlíknout. Ty nervy z toho znemožnění se před národem byly tak silné, že ještě před začátkem ze mě byla troska. Producentka mi ale řekla, že už z toho nejde vystoupit. Do dneška jsem jí za to moc vděčný. Byla to ta největší olympiáda, co jsem u kumštu kdy zažil. Sešla se úžasná parta, co se týče štábu i účinkujících. Bylo to velmi těžké, ale taky opravdu velmi silné a krásné. Nikdy na to nezapomenu a dnes jsem rád, že jsem mohl být součástí.

 

Jaký je váš hudební vkus? Co si rád pustíte třeba v autě? A mění se vaše preference v tomto ohledu s věkem, postupem času?

Můj vkus je, a myslím, že ještě dlouho bude, tady u nás v Čechách opravdu menšinový. Miluji acid jazz, art rock, funk, trip hop, jazz, eletroniku a swing třeba ???? Je toho mraky, co mě zajímá. Vyrostl jsem na kvalitní muzice, přestože byl komunismus, především díky rodičům, kteří naštěstí měli dobrý vkus. Dřív jsem poslouchal hodně i tvrdou muziku, jako je třeba Nirvana nebo System of a Down. Dnes už na to nemám ani náladu, ani uši a hlavně jsem spokojený, že nejsem v pubertě, zaplať pán bůh. Dokonce umím dnes poslouchat třeba i kapelu Beatles, která mě nikdy předtím nebavila. Život se mění a s ním i hudební vkus, takže já ho mám dnes určitě jemnější a klidnější než jako puberťák.

 

Máte rád letní festivaly? Jedete se třeba někam podívat čistě jako návštěvník, aniž byste tam měl vystoupení?

Ano, rád na nich vystupuji, ale jinak mám radši v létě klid někde v přírodě a hlavně ticho. Jako návštěvník jsem byl třeba na Kmochově Kolíně, protože mám kousek od vás chalupu a miluji tyhle tradiční akce. Super univerzální festival je pro mě Colors of Ostrava. Tam bude letos třeba Jamiroquai, takže zase uvažuji, že tam vlakem pojedu.

 

V rámci Kmochova Kolína nebudete vystupovat poprvé ani s Kolínským Big Bandem to nebude premiéra. Je pro vás výhodou, že tzv. „víte, do čeho jdete“, nebo raději poznáváte nová místa a nové kolegy?

Miluji Kolín a miluju Kolínský Big Band, takže to je pro mě úžasná akce, na kterou bych se šel podívat i jako divák. S Kolínským Big Bandem jsem zpíval poprvé na podzim v kolínském divadle a byl jsem šokovaný, jak bylo v divadle natřískáno, plus ta úžasná atmosféra. Kolín je jedno z mých nejoblíbenějších měst a cítím se tam skoro jako doma. Jenom by to chtělo zlepšit to nádraží ????

 

Těšíte se do Kolína?

Ano, velice!